Nestun Uldvarefabrik

Jubileumsutstilling Fana kulturhus 10 år  

 

Deler av Fana kulturhus har en lang historie. På slutten av 1800-tallet ble det gule huset bygget som del av Nestun Uldvarefabrik, og har i alle år vært et kjent landemerke på Nesttun. I denne utstillingen tar vi deg med tilbake til 1800-tallets gryende industrialisering langs Nesttunelven. Vi følger Nesttun fra det var en avkrog ute på landet, og gir noen glimt av hvordan ullvarefabrikken har satt sitt preg på lokalsamfunnet.

Arbeidet med utstillingen ble initiert og ledet av Fana og Ytrebygda kulturkontor og fullført med uvurderlige bidrag fra Fana historielag og Bergen Byarkiv. En stor takk til familien Svendsen som har bidratt med opplysninger og gjenstander i gave og til utlån.
 

Lysbildevisning av utstillingen

I lysbildevisningen får du en rundtur i tekst og bilder gjennom innholdet i utstillingen. Hvis du trykker på «play», og bare lar visningen gå, får du en rask gjennomgang av utstillingen. Du kan også klikke på blå tekst for å gå i dybden på de ulike emnene.
 

 

Ullvarefabrikken på en tidslinje

På tidslinjen beskrives hendelser og perioder i historien til Nestun Uldvarefabrik. Blåtekst markerer perioder, mens grønn tekst markerer hendelser. Klikk på tekstene for å åpne korte artikler. I vinduet under ser du et utsnitt av tidslinjen. Du kan åpne vinduet i fullskjerm (firkant til høyre) for fullstendig oversikt. Du kan også bevege deg på linjen ved å holde venstre musetast inne mens du beveger musen.

 


 

Utstillingsheftet

Til utstillingen ble det også produsert et hefte med utfyllende informasjon om de ulike emnene.

 

Takk til

Ytre Arna Museum, Norsk Trikotasjemuseum, Hillesvåg ullvarefabrikk, Liland ungdomslag, modellmaker Øystein Pettersen og Langegården.
 
Har du spørsmål eller kommentarer? Ta gjerne kontakt med Fana historielag ved Gunhild Haus Nysæther på e-post: gunhildhaus@outlook.com